האם לדעתכם הטסט משקף את היכולת האמיתית של התלמיד? בהרבה מאד מקרים התשובה היא חד משמעית לא!!
יכול להיות מצב שהתלמיד נוהג בשיעור נהיגה באופן מושלם ובכל זאת הוא יכשל בטסט. לעומת זאת יכול להיות גם מצב הפוך, בו תלמיד שנוהג ברמה בינונית ודווקא בזמן הטסט הוא יצליח להרשים את הבוחן ולעבור את הטסט בהצלחה.
הניסיון מראה שישנן שלוש סיבות עיקריות שבגללן תלמידים נכשלים בטסט שוב ושוב:
לחץ נפשי – לחץ נפשי הוא הגורם המשמעותי ביותר על סיכוי ההצלחה של התלמיד. עבור תלמידים רבים, ברגע שהבוחן יושב לצידם, הם נכנסים ללחץ עצום שמונע מהם לנהוג באופן משוחרר כמו שהם יודעים.
זיהוי מוקדם – ברור לכולנו שכל נהג צריך לשלוט בחוקי התנועה, אבל מה שעלינו לקחת בחשבון, היא העובדה שבין ציבור הנהגים, הולכי הרגל ושאר המשתמשים בדרך, ישנם מפרי חוק או כאלה שעושים טעויות כתוצאה מהסחות דעת וכדמה. עליכם לזהות, מבעוד מועד, סכנות שעשויות להתרחש כתוצאה מטעויות של נהגים אחרים. על מנת לזהות סכנות אלו, אנו צריכים להעמיד את עצמנו במקומם ולחשוב איך היינו מתמודדים עם אותה סיטואציה או טעות שהם עשו בכביש.
מיומנות – מיומנות הנהג היא תוצאה של ניסיון ממושך בנהיגה. ככל שהנהג צובר יותר שעות נהיגה, הוא כמובן יצבור יותר מיומנות. אבל כתלמידי נהיגה המבקשים לקבל רישיון נהיגה, עליכם להראות, כבר בזמן הטסט, שיש לכם את המיומנות בכל הנוגע לתפעול הרכב. חוסר מיומנות בנהיגה יגרום לבוחן להפנות אתכם חזרה למורה לעוד כמות של שיעורי נהיגה.
אז איך ניתן להתגבר על זה ולהגדיל את הסיכויים לעבור את הטסט?
- בקשו ממורה הנהיגה שלכם לעשות החלפה עם מורה אחר למשך כמה דקות, כדי שתתרגלו למורים שונים לצידכם. תרגיל זה יפחית מכם את הלחץ מהבוחן הלא מוכר שיעשה לכם את הטסט.
- ככל שיותר אנשים יודעים שאתם יוצאים לטסט, כך עשוי להיות מופעל עליכם לחץ יותר גבוה עקב ציפיות הסביבה. תרשו לעצמכם לשמור את הטסט בסוד, כי כשאף אחד לא יודע רמת הלחץ תהיה מופחתת ותוכלו להתרכז במה שבאמת חשוב.
- ממש כמו מבחנים אחרים שכבר עברתם עד היום, צרו לעצמכם תנאים רגועים שיביאו אתכם לבחינה במצב אופטימלי: שנו טוב בלילה הקודם, תאכלו ארוחת בוקר קלה ובואו לטסט ערניים ובמיטבכם. בהצלחה!